Een bijzonder initiatief: Samen voor een gezonde sector!

Het opgestapelde werk is inmiddels weer gereduceerd tot het behapbare, leads zijn verwerkt en er wordt wellicht teruggekeken op een succesvolle beurs! Nieuwe relaties zijn opgedaan, bestaande relaties zijn onderhouden en de positieve reacties over de stand of huisshow zijn in de pocket. Zo, dan nu eerst even aandacht voor het volgende: Controleer de achtergrond en het betalingsgedrag van uw nieuwe leads, voordat er wordt geleverd. Check daarnaast ook bestaande klanten, waar vorige week bijvoorbeeld nieuwe afspraken mee zijn gemaakt!

 

Kwetsbaar in een omvangrijke sector

Voornamelijk in de groothandel en export is de sierteeltsector erg kwetsbaar voor wanbetaling. Bloemisten en andersoortige klanten hebben tal van opties om een betrouwbare leverancier te vinden. Een honderdtal Hollandse bloemen- en plantenhandelaren bedienen hen graag. De sierteeltsector is een van de grootste en sterkste sectoren die onze export-economie rijk is. Toch worden betalingstermijnen nog regelmatig als concurrentievoordeel gebruikt en blijft de sector, sinds haar bestaan, tegen vele gevallen van wanbetaling en oplichting aanlopen. Het wordt debiteuren makkelijk gemaakt om te ‘shoppen’ bij andere leveranciers op het moment dat het moeilijk wordt om betalingsafspraken na te komen. De grote omvang van onze sector maakt het ook voor oplichters comfortabel om zich een er een tijdje in rond te bewegen en buit te slaan. Deze omstandigheden zorgen voor een bijzondere tegenreactie, waarbij concurrenten de handen ineen hebben geslagen om dit samen tegen te gaan!

 

Geïnitieerd vanuit een blijvende behoefte

Al in de jaren ’60, werd er ingezien dat er controle moest komen op wanbetaling binnen onze topsector. Sindsdien is er een enorme historie aan betalingsgedrag geregistreerd. Toen het systeem dat hiervoor bestond werd opgeheven, bleef de behoefte aan deze controle en collectieve bescherming bestaan. Stichting Floridata werd toen vanuit die behoefte door de sector geïnitieerd. Het registreren van betalingsgedrag en wanbetaling werd toen verregaand gedigitaliseerd en voortgezet. Daarbij bleef de debiteurenhistorie bewaard binnen dit nieuwe platform. Inmiddels vertegenwoordigen onze deelnemers 83% procent van de exportomzet. Collectief en anoniem, behoedt de sector zich tegen wanbetaling!

 

Blijf geïnformeerd en word gewaarschuwd

Floridata voorkomt wanbetaling en oplichting door deelnemers te informeren en te waarschuwen. Op het moment dat een deelnemer problemen met een debiteur ervaart, wordt dit de andere betrokken deelnemers direct en anoniem gemeld! Daarbij kunnen deelnemers onbeperkt rapporten opvragen. Deze geven inzicht in het actuele betalingsgedrag en de historie van de debiteur. Op die manier gaan wij het ‘shoppen’ van probleemdebiteuren tegen en wordt er gezamenlijk veel schade voorkomen. Naast het beschikbaar stellen van rapporten en ons ‘alarmeringssysteem’, manen wij debiteuren op verzoek ook aan. De extra druk van het ‘Collectief Nederlandse Sierteelt’ heeft regelmatig het positieve effect, dat er toch op betaling wordt overgegaan! Omdat Floridata binnen de sector over de meest actuele betalingsinformatie beschikt en deelname veel wanbetaling voorkomt, moedigen kredietverzekeraars deze deelname aan. De grootste drie kredietverzekeraars bieden onze deelnemers het voordeel dat zij bij Floridata een (veelal hoger) kredietlimiet kunnen opvragen!

 

Samen voor een gezonde sector

De samenwerking betekent dat deelnemers onherleidbaar bijdragen aan het voorkomen van verdere wanbetaling binnen de sector en tegelijkertijd zichzelf hiertegen behoeden. Wenst u ook een beter inzicht in de historie en het betalingsgedrag van uw (nieuwe) debiteuren? Wordt u graag gealarmeerd op het moment dat er sprake is van betalingsproblemen of oplichting? Meld uw organisatie dan hier aan en werk samen met deze organisaties aan een gezondere sector!

 

FACEBOOK
TWITTER
LINKEDIN
YOUTUBE