Floridata komt met Brexitrapport en Retailrapport

Floridata publiceert dit jaar twee nieuwe rapporten, namelijk het Brexitrapport en Retailrapport.

Brexit is een thema dat onze deelnemers bezig houdt, doordat het effect op de exportwaarde van bloemen en planten nog onduidelijk is. De exportwaarde naar Verenigd Koninkrijk bedroeg € 826 miljoen in 2018. Daarmee staat het land op plek twee in de exportlandenlijst. Floridata zet tijdelijk twee afstudeeronderzoeksters van Inholland Hogeschool in, om onderzoek te doen naar de impact van Brexit op de export van bloemen en planten.

Brexitrapport

De afstudeeronderzoeksters Shuyu Chen (21) uit Shanghai en Yuying Zhang (23) uit Hebei, China, hebben gekozen om de studie in Nederland af te ronden aan Inholland Hogeschool Delft. Beide studenten zitten in het 4e jaar van de opleiding ‘Horticulture & Agribusiness’. De studenten worden begeleid en gecoacht door Wesley van den Berg en Madelon Voordouw. “De invloed van het Britse Pond zullen ze hierin meewegen, evenals het schetsen van toekomstscenario’s”, vertelt Madelon. Voor dit project zullen Shuyu en Yuying geaggregeerde data analyseren, die Floridata hen hiertoe beschikbaar stelt. Wij zijn enthousiast dat beide studenten het afstudeeronderzoek bij ons uitvoeren en bovenal erg benieuwd naar de uitkomsten. Het rapport zal in augustus ter beschikking worden gesteld voor onze deelnemers.

Retailrapport

De export naar retail neemt elk jaar toe en dit vraagt om meer marktinzichten. In 2012 bedroeg het exportaandeel naar retail 30%. Inmiddels is dit aandeel gestegen naar 40% in 2018. In mei komt het Retailrapport uit met de exportontwikkelingen naar retail voor de top 10 exportlanden. De exportomzet naar het afzetkanaal supermarkten/warenhuis en keten tuincentra/bouwmarkten geldt in dit onderzoek als retail. We zoomen in op de landen (1) Duitsland, (2) Verenigd Koninkrijk, (3) Frankrijk, (4) Polen, (5) Oostenrijk, (6) Zweden, (7) Tsjechië, (8) Zwitserland, (9) Italië en (10) Denemarken. De analyses worden uitgevoerd op basis van geaggregeerde data. We brengen de exportontwikkelingen van bloemen en planten over de periode 2016, 2017 en 2018 voor de tien genoemde landen in kaart.

FACEBOOK
TWITTER
LINKEDIN
YOUTUBE