Floridata laat in cijfers het enorme belang van de (inter) nationale sierteeltsector zien

De jaarlijkse exportwaarde van bloemen en planten bedraagt 6,2 miljard euro. De sierteeltsector is de 3e exportsector van Nederland en daarmee zeer belangrijk voor de Nederlandse economie en welvaart. Van alle landbouwproducten hebben bloemen en planten de hoogste exportverdiensten.

De gehele sierteeltketen heeft te maken met een enorme terugval van omzet. Onderstaand factsheet geeft de omvang en het belang van de sierteelt aan in Nederland en daarmee ook de noodzaak dat deze sector door de overheid snel financieel geholpen moet worden.

Impact monitoren voor bewijslast overheid

‘Wij zijn momenteel de exportdata van de maand maart aan het verwerken en het resultaat is schrikbarend’, vertelt Wesley van den Berg, manager van Floridata. ‘De lijst met top 30 exportlanden kleurt helemaal rood van de krimppercentages. Dat is nog nooit eerder gebeurd en bijna onwerkelijk om te zien’. Floridata geeft maandelijks een update over de exportcijfers van bloemen en planten. De maanden maart, april en mei zijn piekmaanden. Normaliter wordt in deze periode zo’n 2 miljard euro aan bloemen en planten geëxporteerd. ‘Deze ongekende terugval in omzet kan niet door de sierteeltbedrijven zelf opgevangen worden, zeker nu dit de drie topseizoensmaanden zijn waar ruim 40% van de jaaromzet moet worden gerealiseerd”, geeft Hendrico de Brabander (directeur Noviflora Groep en RvT-lid van Floridata) aan. ‘Feiten en cijfers zijn nu van groot belang om de overheid aan te sporen om snel in actie te komen’.

Stilvallen sierteelt export raakt miljoenen huishoudens in binnen- en buitenland

Niet alleen Nederlandse partijen in de sierteeltsector lopen in deze piekmaanden enorm veel omzet mis. Ook de 156.000 afnemers, zoals bloemisten, tuincentra, hoveniers, groothandelaren en cash & carry’s in binnen- en buitenland, voelen de effecten. Zo worden miljoenen huishoudens over 116 afzetlanden indirect geraakt doordat er weinig of geen bloemen en planten verkocht worden. Gevolg hiervan is dat bij Nederlandse exporteurs de facturen langer onbetaald blijven, wat ook tot liquiditeitsproblemen gaat lijden. Het meest schrijnende is nog wel dat door de vraaguitval, de import van bloemen uit Afrikaanse landen als Kenia en Ethiopië bijna helemaal stilstaat. Volgens de Kenya Flower Council werken er bijvoorbeeld in Kenia alleen al 150.000 mensen op kwekerijen, waardoor zeker een miljoen huishoudens op dit moment door de coronacrisis indirect worden getroffen. Als de Nederlandse overheid niet snel ingrijpt, zullen de gevolgen ook internationaal niet te overzien zijn.

FACEBOOK
TWITTER
LINKEDIN
YOUTUBE