

‘We missen in de sierteelt sector een referentiekader voor het bepalen van de betalingstermijn voor debiteuren’. Tijdens het FloriData event van begin 2019 werd instemmend gereageerd op het plan om de gemiddelde betalingstermijn per afzetkanaal te bepalen, voor de top 30 exportlanden en voor eigen debiteuren. Floridata is aan de slag gegaan en heeft inmiddels een benchmarktool opgeleverd voor haar deelnemers op basis van alle betaaldata. ‘De tool biedt een extra stap om debiteuren grondiger te monitoren en aan te sturen waar nodig, zodat we wanbetaling als collectief de sector uit kunnen helpen.’
Voordat deze nieuwe functie werd gelanceerd in de Floridata portal, is Wesley van den Berg (manager van Floridata) bij Kees Koolmoes (credit controller bij Waterdrinker Aalsmeer B.V.), langsgegaan om hem een preview te geven. Kees Koolmoes houdt al lange tijd een vinger aan de pols bij Floridata hoe het er met de implementatie van de gemiddelde betalingstermijnen voorstaat. Hij heeft uitgekeken naar deze nieuwe functie in de Floridata portal.


Wesley laat Kees de nieuwe functie zien in de testomgeving. “Onwijs leuk!” zegt Kees. “Nu kan ik zien hoe goed we presteren. En of we boven of onder het gemiddelde zitten van wat de markt doet”. Deelnemers kunnen hun eigen gemiddelde betalingstermijn benchmarken tegen het overall gemiddelde, per afzetkanaal, per land en per maand. “Goed dat de gegevens vanaf augustus 2017 per maand worden gegenereerd en bij elke maandafsluiting worden bijgewerkt”. Kees is ook te spreken over de download optie, waarmee een uitgebreide dataset met betalingstermijnen verkregen kan worden. “Erg interessant, omdat het de mogelijkheid geeft om zelf met de data in excel te spelen, en daardoor precies de inzichten te verkrijgen die men wil. Wij hopen dat meer debiteur beheerders zorgen dat aan al hun actieve debiteuren afzetkanalen toegekend worden, zodat de data nog zuiverder wordt” vervolgt Kees. “Gelukkig is dit grotendeels gerealiseerd, echter valt hier nog wel wat te winnen”, aldus Wesley. “Het is weer een extra stap om debiteuren grondiger te monitoren en aan te sturen waar nodig, zodat we wanbetaling als collectief de sector uit kunnen helpen. De gemiddelde betalingstermijn per eigen debiteur op basis van alle betaaldata is namelijk nu ook inzichtelijk geworden.”