Floridata publiceert top 30 exportlanden vanwege spreiding export

Floridata breidt lijst met marktcijfers uit naar top 30 exportlanden vanwege spreiding export

Floridata deelnemers hebben na de maandafsluiting van maart 2018 inzage gekregen in de top 30 exportlanden voor snijbloemen en pot- en tuinplanten. Benchmarken met de sector is mogelijk, omdat naast de branchecijfers ook de eigen cijfers worden weergeven in het portal.

De afgelopen tijd zien we een stijging van het aantal exportbedrijven dat zich aansluit bij Floridata, waardoor de dekkingsgraad op exportlanden verder toeneemt. Samen met de extra groei in Oost-Europese bestemmingen, het Midden-Oosten en Azië wordt spreiding van de export verder gestimuleerd.

Verschillende Floridata deelnemers hadden aangegeven meer inzicht te willen in de ontwikkelingen buiten de bestaande top 21 exportlanden en dit hebben we kunnen realiseren! De volgende 9 nieuwe landen zijn per januari 2018 toegevoegd aan de bestaande lijst: Letland, Portugal, Slovenië, Verenigde Arabische Emiraten, Estland, Griekenland, Litouwen, China en Kroatië.

Als gevolg van spreiding van export werkt Floridata momenteel aan een onderzoeksrapport waarin de top 10 meest opkomende exportlanden voor snijbloemen en pot- en tuinplanten wordt vastgesteld. De ontwikkeling van ‘emerging markets’ is cruciaal om een kijkje in de toekomst te kunnen nemen. Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van de UN Comtrade database en Market Potential Index (MPI)- cijfers. Op basis van de eerste analyses valt ons een tweedeling op waarbij de groepen opkomende landen als volgt gecategoriseerd worden:

  1. Oost-Europese markten die EU-lid zijn of in de toekomst mogelijk EU-lid worden. Voorbeelden van landen zijn: Slowakije, Estland, Bulgarije, Hongarije en Oekraïne.
  2. Aziatische markten en het ‘Midden-Oosten’ gedreven door een sterke economische groei. Voorbeelden van landen zijn: India, China, Kazachstan, Turkije en Hong Kong.

Het marktrapport zal naar verwachting in juli 2018 beschikbaar worden gesteld voor de Floridata deelnemers.

FACEBOOK
TWITTER
LINKEDIN
YOUTUBE