Floridata zoomt in – De Russische roebel & de voorspelling van exportwaarde

 

Vorige maand behandelden wij aan de hand van onze exportcijfers al even de exportgroei naar Oost-Europa. In augustus 2017 is de export naar Rusland cumulatief gegroeid met 37,9%, naar een totaalwaarde van €114 miljoen. De export naar Rusland omvat dit jaar (cumulatief t/m augustus) een aandeel van 2,7% van de totale Nederlandse export. Dit maakt het voor ons interessant om eens ‘in te zoomen’ op de verklarende factoren van de exportwaarde als basis voor een voorspelmodel.

 

De Russische roebel

In november 2014 daalde de koers van de roebel enorm, dat is de grootste terugval sinds de roebelcrisis in 1998 geweest. De centrale Russische bank besloot de koers van de valuta los te laten. Door onder andere de zakkende olieprijzen en dwangmaatregelen naar aanleiding van de Russische inmenging in Oekraïne, raakte de Roebel toen in een vrije val.  In 2015 daalde de koers van de roebel wederom. Valutahandelaren dumpten de valuta in december massaal opnieuw als gevolg van de lage olieprijzen. Aan het eind van 2016 steeg de roebel in waarde ten opzichte van het jaar daarvoor en begin 2017 groeide daarmee ook opnieuw de export.

 

Van valutakoers naar voorspelmodel

Onrustige handelsjaren, veranderlijke exportomzetten en de recente exportgroei naar Rusland wekten de interesse om een voorspelling van de exportwaarde te kunnen genereren. Reden voor Wesley van den Berg en Madelon Voordouw van Floridata om hiermee aan de slag te gaan. Om een voorspelmodel te kunnen ontwikkelen is een zeer uitgebreide dataset nodig met verschillende verklarende variabelen. Denk hierbij aan weersinvloeden, het aantal handelsdagen voor de betreffende maand en de spreiding van feestdagen voor het exportland. Terwijl wij de benodigde variabelen voor een voorspelmodel opsommen, komen we vanzelf weer uit bij de Russische roebel. De exportomzet van snijbloemen en potplanten kan namelijk sterk afhankelijk van de valutakoersen zijn. Dat is wat betreft de Nederlandse export naar Rusland in de afgelopen jaren zeker het geval geweest. Onderzoek naar deze relatie is de eerste stap in de ontwikkeling van een voorspelmodel.

 

Onderzoeksresultaten

De resultaten uit dit dataonderzoek tonen een bevestigende, significante correlatie aan tussen de Nederlandse exportgroei naar Rusland en de wisselkoers. Nog interessanter is dat de exportgroei een even sterk verband met de wisselkoers van de voorgaande maand laat zien. Dat wil zeggen: Als de waarde van de roebel daalt, dan krimpt daarmee ook de exportwaarde van de volgende maand. Ook zien we dat dit effect van de wisselkoers sterker geldt voor de snijbloemenexport dan voor potplanten.

Toekomstmuziek

De bevindingen uit het dataonderzoek vormen een essentieel stuk van een groter geheel. Over een paar jaar zal onze dataset groot genoeg zijn om een regressieanalyse te kunnen draaien en een gedegen voorspelmodel te kunnen ontwikkelen. Zou dat geen bijzondere ontwikkeling zijn? Aan de hand van zo’n voorspelmodel kunnen wij de exportwaarde van de volgende maand voorspellen. Hiermee kan een benadering van de verwachtte verkoop worden gemaakt. Vervolgens zou deze kennis bij de inkoop van snijbloemen en potplanten kunnen worden toegepast. Alhoewel dit nog toekomstmuziek is, hebben wij met dit dataonderzoek een goede basis gelegd!

 

Intern project

De ontwikkeling van dit voorspelmodel is voorlopig een intern project waarbij het model steeds wordt verbeterd. Het doel is om een baseline te ontwikkelen waar deelnemers straks zelf mee aan de slag kunnen gaan. Floridata is altijd op zoek naar manieren om onze deelnemers van nieuwe inzichten te voorzien. Hiertoe onderzoeken wij alle mogelijkheden om data te verrijken en te modelleren.

 

Wilt u informatie over dit project? Neemt u dan gerust contact op met Wesley van den Berg via wesley@floridata.nl of bel hem op het nummer: 085 – 483 4949

 

FACEBOOK
TWITTER
LINKEDIN
YOUTUBE