Fraude en oplichting in de sierteeltsector – dit heeft Floridata nog nooit eerder gedaan

Floridata deelnemers waarschuwen elkaar anoniem voor een Roemeense oplichter en haar oprukkende BV’s. Dát is de kracht van collectieve samenwerking!  Met een bestand van 156.000 debiteuren wereldwijd heeft Floridata recentelijk veel probleemmeldingen verwerkt, mede vanwege de coronacrisis. In dit blog een greep uit enkele actuele casussen.

Roemeense oplichter veroorzaakt tonnen schade

Grote problemen, ter waarde van een paar ton schade, kwamen in juni 2020 aan het licht. Deze Roemeen is actief onder verschillende bedrijfsnamen. Hij koopt in als bloemist of importerende groothandel. Voor zover bij ons bekend is zijn oudste BV actief sinds 2011. Deze problemen zijn bij twee van zijn BV’s veroorzaakt.

De eerste probleemmelding kwam al binnen in 2019. De leverancier startte in 2016 met leveren en merkte deze debiteur in 2017 al aan als trage betaler. Ze maakten zich nog geen zorgen omdat de betalingen wel binnen kwamen. In 2019 hebben zij toch een relatief klein bedrag aan openstaande facturen van september 2018 ter incasso gegeven. Deze zijn pas na aanschrijving van Floridata alsnog voldaan. De andere leverancier reageerde met verbazing op onze probleemmelding in 2019. Hij gaf wel aan dat het nodig was om de debiteur een beetje op te voeden. Helaas hebben zij afgelopen zomer ook een incassoprocedure moeten starten. Een derde leverancier, die de debiteur ook al lange tijd traag vond, kwam er zonder kleerscheuren vanaf. Een vierde leverancier ging gelijktijdig bij de andere BV het schip in. 

Onlangs startte hij zijn 7e BV

Deze debiteur heeft al meerdere malen nieuwe BV’s opgestart. Met een gelijksoortige naam, maar op een nieuw adres en onder een nieuw BTW-nummer. Op die manier benadert hij keer op keer Nederlandse exporteurs. In totaal is hij door de jaren heen beleverd door 11 Floridata deelnemers.

In augustus zijn we getipt door een deelnemer over zijn nieuwste, 7e BV. Ditmaal onder een geheel nieuwe bedrijfsnaam. Voor Wesley van den Berg, manager van Floridata, was de maat vol. Aangezien de reeds aangerichte schade al zo groot was, besloot Wesley uit noodzaak een waarschuwing te sturen naar álle Floridata deelnemers die naar Roemenië exporteren. Dit is ongebruikelijk, omdat normaal gesproken enkel huidige- en oud leveranciers en handelaren die de betreffende debiteur onlangs hebben opgevraagd geïnformeerd worden. 

Afgelopen juni en augustus heeft een leverancier (zonder deze voorkennis) driemaal met succes geleverd. Zo zie je dat de debiteur gewoon weer op zoek gaat naar een nieuwe leverancier. Een tijd vertrouwen probeert te winnen en dan opeens stopt met betalen, waardoor de openstaande facturen zich opstapelen.

We houden elkaar in de gaten

Deze Roemeense debiteur houdt ons via social media in de gaten. Maar wij houden hem ook nauwlettend in de gaten. Wij worden uit verschillende hoeken, soms zelfs door een anonieme klokkenluider en door niet-deelnemers, gewaarschuwd en geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen.  Ook in andere Europese landen blijft het opletten geblazen. Hieronder volgt een greep uit andere recente probleemmeldingen. 

Franse bloemist reden voor drie incassoprocedures

Deze Franse bloemist heeft inmiddels drie incassoprocedures bij onze deelnemers op z’n hals gehaald. Hij stuurde zogenaamde betalingsbewijzen en gebruikte smoesjes als “geen saldo” en “problemen bij de bank”. Hij deed het voorkomen alsof de betaling er echt nog aan kwam. Zo probeerde hij toch nog wat bestellingen binnen te krijgen. Floridata deelnemers zijn gewaarschuwd en doen geen zaken meer met deze bloemist.

Zweedse bloemist start nieuwe BV midden in 1e coronagolf

Al in 2012 hield een leverancier deze Zweedse bloemist kort, middels vooruitbetaling. Ook werden zij diverse malen aangemerkt als trage betaler door verschillende leveranciers. Zij leverden vaak slechts voor een korte periode. In 2013 moest er een aanschrijving aan te pas komen om openstaande posten van drie maanden te laten voldoen. De betreffende leverancier stopte vervolgens met leveren. Andere leveranciers bleven wel leveren. Sinds eind 2015 doet één leverancier lange tijd goede zaken met deze afnemer. Helaas krijgen we toch in juni dit jaar een probleemmelding van deze deelnemer binnen. Er staat voor ongeveer 80k open in de periode maart-juni. 

De bloemist start een nieuwe BV op hetzelfde adres en benadert sinds mei 2020 verschillende leveranciers. In juli komt de eerste probleemmelding bij Floridata binnen. Deze leverancier heeft de nieuwe klant helaas niet opgevraagd. Een gemiste kans. Gelukkig blijft de schade beperkt. Een andere leverancier leverde met succes voor korte periode. Zij wisten al dat er problemen bekend waren op hetzelfde adres. Na onze waarschuwing dat ook deze debiteur problemen oplevert stopten zij ermee. De enige overgebleven huidige leverancier ervaart geen problemen. De vraag is natuurlijk voor hoelang dat goed gaat.. 

Italiaanse koper opereert vanuit zowel Italië als Zwitserland

Dit vroegen wij ons ook af bij het zien van handel op de 8e nieuwe BV van een Italiaanse oplichter.  Deze Italiaan poogt herhaaldelijk via nieuwe BV’s in te kopen bij Nederlandse exporteurs. Zie ons eerder verschenen blog hierover. Op zijn nieuwste BV wordt hij beleverd door een deelnemer van ons. Zij hebben de debiteur niet opgevraagd. Wel zijn ze later geïnformeerd. En ook hier geldt de vraag: hoe lang gaat dat goed?

Floridata raadt haar deelnemers aan om altijd de betaalstatus van nieuwe klanten op te vragen. Wanneer er problemen bij een debiteur ontstaan informeren wij de actieve leveranciers, de oud-leveranciers én alle bedrijven die de debiteur ooit hebben opgevraagd. Niet voor niets telt een gewaarschuwd mens voor twee.

FACEBOOK
TWITTER
LINKEDIN
YOUTUBE