Marktinformatie

Blijf up to date over de marktontwikkelingen:

  • Verdiep je in de maandelijkse exportstatistieken van de top 30 exportlanden en het overige deel.
  • Analyseer de ontwikkelingen per land, per afzetkanaal en uitgesplitst naar snijbloemen en pot- en tuinplanten.
  • Raadpleeg diverse jaarlijkse marktrapporten, met daarin o.a. de ontwikkeling van de Nederlandse exportpositie en afzetkanalen.

Deze informatie is via ons portal beschikbaar en wordt ook ontsloten via webservices. Deelnemers hebben op één plek inzicht in de markt en hun eigen cijfers en kunnen zo eenvoudig benchmarken met de sector.

Exportcijfers

Floridata publiceert maandelijks de exportcijfers voor de top 30 exportlanden. Deelnemers kunnen in de portal de gedetailleerde cijfers inzien. Het dashboard geeft naast branchecijfers, ook de exportcijfers van de deelnemer weer. Zo is benchmarken met de sector mogelijk. De afzet is uitgesplitst naar verschillende klant-typen (supermarkt, bloemenwinkel, importerende groothandel e.d.), afzetlanden en productcategorieën (snijbloemen of pot- en tuinplanten) voor elk top 30 exportland.

De volgende exportlanden behoren tot de top 30:
Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Italië, Polen, Zwitserland, Zweden, Rusland, Oostenrijk, Denemarken, Tsjechische Republiek, Verenigde Staten, Spanje, Noorwegen, Finland, Hongarije, Ierland, Roemenië, Slowakije en Oekraïne, Letland, Portugal, Slovenië, de Verenigde Arabische Emiraten, Estland, Griekenland, Litouwen, China en Kroatië.

my plot
my plot

Importmodule

Jaarlijks wordt er circa 1 miljard euro aan buitenlandse bloemen, planten en snijgroen geïmporteerd. Van de top 30 exportlanden geeft Floridata inzicht in de importstroom van de top 8 landen, zowel naar volume als importwaarde. Deze importinformatie is afkomstig van de externe databron UN Comtrade en daar zit meestal ongeveer een half jaar vertraging in de cijfers. Mutaties worden weergegeven ten opzichte van voorgaande jaren.

Ook is de valutakoers per top 30 exportlanden inzichtelijk. Deze gegevens worden maandelijks geüpdatet.

Marktrapporten

Elk najaar levert Floridata een aantal marktrapporten op. Deze worden voor deelnemers beschikbaar gesteld in de Floridata portal. Tevens hebben onze partners VGB en Bloemenbureau Holland (enkel intern) toegang tot de rapportages met als doel de handel te stimuleren. De marktrapporten worden jaarlijks bijgewerkt en opgeleverd:

  • Marktrapport Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen, Oostenrijk, Zwitserland (update elk najaar – ENGELS)
  • Marktrapport Nederland (update elk voorjaar – NEDERLANDS)
  • Floridata Bollenrapport: Ontwikkeling Nederlandse exportpositie (update elk najaar – NEDERLANDS)
  • Jaarraport; belangrijkste ontwikkelingen van de top 20 exportlanden (update voorjaar – NEDERLANDS)

Instructievideo’s

Exportcijfers pagina

Landen pagina