Opgelopen betalingstermijnen door coronacrisis zichtbaar in Floridata portal

De gemiddelde betalingstermijnen van debiteuren, beleverd door Floridata deelnemers, zijn in april voor bijna alle exportlanden opgelopen. Uitschieters zijn vooral te vinden onder de Zuid-Europese landen, met een toename van de betalingstermijn met maar liefst 40%, ten opzichte van de voorgaande maand. De toename voor andere landen, waar de coronacrisis minder impact heeft, is verhoudingsgewijs gering.

Sinds de start van 2020 kunnen deelnemers de gemiddelde betalingstermijnen van hun debiteuren inzien in het portal. In de benchmark tool kunnen zij hun eigen gemiddelde betalingstermijn in dagen benchmarken tegen het overall gemiddelde, zowel per afzetkanaal, per top 30 exportland en per maand vanaf 2017. Elke 10e van de maand worden deze gegevens aangevuld met de nieuwe afgesloten maand.  

Floridata biedt met deze tool een extra middel om debiteuren grondiger te kunnen monitoren en aan te sturen waar nodig, waardoor wanbetaling als collectief zoveel mogelijk de sector uitgeholpen kan worden. Gedurende de coronacrisis is een afwijkende betalingstermijn niet vreemd. De vraag is dan of het een schappelijke termijn is binnen het betreffende afzetkanaal van het betreffende exportland. Wanneer je met de debiteur een betalingsregeling wil treffen, adviseren wij om de gemiddelde betalingstermijn van het betreffende land en afzetkanaal in ogenschouw te nemen. 

Bekijk onderstaande instructievideo en log in op de betalingstermijnen-pagina om deze ontwikkelingen op de voet te kunnen volgen.

FACEBOOK
TWITTER
LINKEDIN
YOUTUBE