Oplevende bloemen- en plantenexport breekt kwartaalrecord

AALSMEER, 16 april 2021 – De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit het eerste kwartaal van 2021 af met een record exportwaarde van bijna 2 miljard euro. Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. De exportwaarde van planten steeg met 31% en van snijbloemen met 26%.

“In veel landen om ons heen zijn er versoepelingen voor de verkoop van bloemen en planten”, verklaart Matthijs Mesken, directeur van de VGB. “Een lager aanbod en hoge luchtvrachtkosten dreef de inkoopprijzen op naar recordhoogte in aanloop naar meerdere bloemen- en plantengeefmomenten afgelopen maand”. Hierdoor werden bloemen en planten duur betaald. Het exportrecord staat in schril contrast met de prestatie van Nederlandse tuincentra, waar de verkoop minder goed verloopt door de Nederlandse coronamaatregelen.

Bekijk de FloraFlits voor meer informatie over de eerste kwartaalcijfers van 2021 en de impact van de coronacrisis op de exportwaarde van de drie grootste exportlanden. Zowel Matthijs Mesken als Wesley van den Berg (manager Floridata) zijn aan het woord om een toelichting te geven.

FACEBOOK
TWITTER
LINKEDIN
YOUTUBE