Verlies snijbloemenexport overschaduwt exportrecord planten

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit 2020 af met een achterstand van 4% op een exportwaarde van bijna 6 miljard euro. Dit maakt de VGB bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. De exportwaarde van snijbloemen kromp met 8% en komt uit op 3,5 miljard euro. De planten deden het beduidend beter en vestigden een nieuw exportrecord met een groei van 2% naar 2,4 miljard euro.

Het verlies voor snijbloemen bedraagt 300 miljoen euro, waardoor marges voor handelaren moeilijk te behalen zijn. “Handelaren tonen een enorme veerkracht, maar met het oog op de nieuwe lockdowns in exportlanden brengt het opnieuw extra onzekerheden met zich mee”, stelt directeur Matthijs Mesken van de VGB. “Vooral met de komst van belangrijke dagen als Valentijnsdag en de Moederdagen houden we ons hart vast.”

Bekijk de FloraFlits voor meer informatie over de jaarcijfers 2020 en de impact van de coronacrisis op de exportwaarde per top 10 exportland. Zowel Matthijs Mesken als Wesley van den Berg (manager Floridata) zijn aan het woord om een toelichting te geven.

FACEBOOK
TWITTER
LINKEDIN
YOUTUBE