ZOETERMEER, 13 februari 2023 – De Nederlandse bloemen- en plantengroothandel start het nieuwe jaar met een kleine exportkrimp van 1%. Dit meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten op basis van de exportstatistieken van Floridata. De exportwaarde kwam in januari uit op 525 miljoen euro. In de aanloop naar Valentijnsdag is de vraag goed, maar het Nederlands aanbod is schaars. Hierdoor liggen inkoopprijzen hoger dan andere jaren. ‘We hopen dat ondanks de hoge prijzen consumenten bereid zijn bloemen en planten te blijven kopen’, meldt directeur Matthijs Mesken van de VGB.
Krimp voor kernlanden
In januari deden bloemen het met een krimp van 3% naar 331 miljoen euro slechter dan planten met een groei van 1% naar 194 miljoen euro. ‘Met name Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk noteerden een krimp voor de bloemen’, meldt Wesley van den Berg, manager van Floridata. ‘De handel naar de meeste exportlanden buiten onze top 3 kenden juist een groei’, voegt Mesken toe.
Hoge inkoopprijzen
Handelaren maken zich zorgen om de hoge inkoopprijzen van bloemen en planten. ‘De gevolgen van de energiecrisis zorgen voor een kleiner Nederlands aanbod’, meldt Mesken. ‘Voor sommige energie-intensieve producten zijn de inkoopprijzen dermate hoog dat de klant niet meer bereid is om hiervoor te betalen’, ervaart Ismael de Feijter, managing director van Anton Spaargaren B.V. ‘Gevolg is dat de bloemenimport uit Afrika en Zuid-Amerika verder toeneemt en daarmee de algehele productie versnippert’.
Positie Nederlandse draaischijf onder druk
Buitenlandse handelaren zullen meer rechtstreeks afnemen van de productielanden, waardoor Nederland haar positie als draaischijf steeds verder zal verliezen. Ook de vrachtkosten brengen handelaren in moeilijkheden. ‘Met name vervoer per vrachtwagen is erg duur geworden’, meldt de Feijter. Kosten voor lucht- en zeevracht lijken weer te stabiliseren na de gevolgen van corona. Gelukkig starten veel Nederlandse kwekers hun productie weer op. ‘We hopen dat daarmee de balans van vraag en aanbod weer terugkeert in de aanloop naar het voorjaar,’ aldus Mesken.