Export bloemen- en planten realiseert 6,8 miljard euro omzet

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit 2023 af met een krimp van 4% naar 6,8 miljard euro. Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata.

De exportwaarde van snijbloemen kromp met 5% en komt daarmee uit op 4,2 miljard euro. Planten deden het beter met een krimp van 3% naar 2,6 miljard euro. “Na twee jaren van krimp staan we dit jaar voor nieuwe behoorlijke uitdagingen, zowel dichter bij huis als verder weg”, stelt Matthijs Mesken, directeur van de VGB. De exportwaarde naar Duitsland en Italië realiseerden een kleine krimp. Daarentegen was de exportkrimp naar Verenigd Koninkrijk en Frankrijk groter met respectievelijk 7% en 10%. Polen en België waren de enige twee stijgers in de top tien lijst. Buiten de top 10 viel de krimp mee, wat duidt op verdere spreiding.

Verkiezingen in heel Europa

Het te vormen kabinet brengt komende tijd onzekerheden met zich mee voor het Nederlandse ondernemersklimaat. In Europa gaan bijna alle landen dit jaar naar de stembus, met daarbij het verkiezen van een nieuw Europees parlement. De uitslag van de verkiezingen zou kunnen leiden tot de nodige instabiliteit.

Brexit

“En we zijn helaas nog niet af van de Brexit problematiek, omdat er nieuwe fytosanitaire eisen voor snijbloemen volgen”, meldt Mesken.
Ook leidt instabiliteit in onze aanvoerlanden Israël en Ecuador tot grote zorgen.

Ook positieve verhalen

“Ondanks alle uitdagingen hoor ik van mijn achterban ook positieve verhalen; consumenten blijven bereid onze mooie bloemen en planten te kopen. Sectorale communicatie over hoe wij als sierteelt sector op gebied van duurzaamheid bezig zijn, speelt daarbij een belangrijke rol,” aldus Mesken.

FloraFlits jaarcijfers 2023

Bekijk de FloraFlits voor meer informatie over de jaarcijfers van 2023 en de laatste ontwikkelingen voor de top 10 exportlanden. Zowel Matthijs Mesken als Wesley van den Berg (manager Floridata) geven een toelichting.