Ontwikkeling Nederlandse Exportpositie bloemen en planten 2023

In 2023 bedroeg de exportwaarde van snijbloemen en pot- en tuinplanten 6,8 miljard euro. Dit staat gelijk aan een exportkrimp van 4,0% ten opzichte van 2022. De export naar de top 16 landen*, waar 86,4% van de totale exportomzet naartoe gaat, kromp met 5,3%. Nu rijst de vraag of deze exportkrimp ook een verzwakking van de Nederlandse exportpositie ten opzichte van andere exporterende landen inhoudt. En hoe deze effecten uiteenlopen per productgroep. 

Marktpotentie-Exportpositie matrix

Floridata heeft deze ontwikkeling van de Nederlande exportpositie in combinatie met de handelsmogelijkheden per land in kaart gebracht door een MABA-Analyse uit te voeren. Dat staat voor Market Attractiveness Business position Assessment. Het resultaat is een ‘Marktpotentie-Exportpositie’ matrix. 

Uitkomsten analyse Nederlandse exportpositie 

  • In de matrix van 2023 zijn de meeste bollen verticaal gelijk gebleven en horizontaal een fractie naar links verplaatst, ten opzichte van voorgaand jaar. Wat wil zeggen dat de Nederlandse exportpositie op de top 16 exportlanden verzwakt is (-5,3%) en de marktpotentie ongeveer gelijk is gebleven. 
  • Het Nederlands importaandeel leverde met name in op de kernlanden Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië. Voor kernland Duitsland nam het importaandeel een fractie af. België, Polen, Oostenrijk en Denemarken laten juist een groei zien van het Nederlands importaandeel.
  • Het totale Nederlands importaandeel van de top 16 exportlanden kromp van 65,7% in 2022 naar 62,2% in 2023.
  • Buiten de top 16 is de Nederlands export in 2023 met 5,1% toegenomen, waarbij met name de snijbloemen het goed deden. Buiten de top 16 landen is in grote lijn te zien dat het Nederlandse importaandeel juist sterker wordt.

Verschil exportpositie tussen snijbloemen en pot- en tuinplanten

De Nederlandse exportpositie verschilt tussen snijbloemen en pot- en tuinplanten. Over het algemeen is de Nederlandse exportpositie voor snijbloemen sterker dan voor pot- en tuinplanten. Het rapport voor Floridata deelnemers bevat daarom meer gedetailleerde ontwikkelingen van de exportpositie, uitgesplitst naar:
– Snijbloemen en pot- en tuinplanten.
– Productgroep (waaronder rozen, chrysanten, lelies, anjers etc en ook bloeiende- en groene kamerplanten en tuinplanten) voor de drie kernlanden (DE, VK, FR).
– Top 5 sterkste stijgers en dalers van exportpositie (2020-2023), voor zowel snijbloemen als pot- en tuinplanten.


Daarnaast bieden we een overzicht van het verloop van de exportpositie van de top 30 exportlanden (2017-2023).
 
Floridata deelnemers kunnen dit rapport (18 pagina’s) opvragen door een e-mail te sturen naar info@floridata.nl of het rapport downloaden door in te loggen in de Floridata portal
Dit rapport helpt Bloemenbureau Holland (BBH) de promotiegelden effectief te kunnen afstemmen op de exportlanden.
 
* Top 16 exportlanden zijn vastgesteld op basis van de top 16 ranking over de totale export van bloemen en planten in 2017.