Eric van Tol stelt zich voor. Hij is naast bestuurder van Floridata, momenteel director van het Expertisecentrum Big Data van Fontys Hogeschool ICT en ook aanjager van het ICT doorbraakproject Big Data dat het Ministerie van Economische Zaken heeft geïnitieerd.
In één van de twee flats die in ’s-Gravenzande stonden ben ik geboren. Tussen de kassen in het Westland. Onze directe buurman was een kweker en hij was vernieuwend. Naast het kweken van tomaten, experimenteerde hij al met aubergines en paprika’s. Als kleuter heb ik hierdoor veel ‘afgekeurde’ tomaten gegeten. (eigenlijk alleen tomaten met gekke vormen)
Hier houdt mijn kennis van de sector op. Vandaar dat ik nu druk stage loop en diverse partijen uit de sierteelt sector spreek.
Momenteel ben ik director van het Expertisecentrum Big Data van Fontys Hogeschool ICT. Daarnaast ben ik aanjager van het ICT doorbraakproject Big Data dat het Ministerie van Economische Zaken heeft geïnitieerd. Het doorbraakproject heeft als doel om de Nederlandse bedrijvigheid een impuls te geven. Door o.a. marktplaatsen op te zetten, waar vraag en aanbod van data producten, diensten en toepassingen bij elkaar komen.
Om even snel een beeld te krijgen van de rest van mijn carrière, een zeer korte opsomming: Tijdens mijn studie natuurkunde, wiskunde en informatica in Utrecht, werkte ik aan kernmodellen met supercomputers. Na verschillende functies bij NCR, Olivetti, Information Builders en Ordina heb ik in 2000 het bedrijf Andarr opgericht. Andarr is een adviesorganisatie gespecialiseerd in IT-migraties en transities van complexe infrastructuren, gevestigd in Utrecht. Andarr heb ik vorige maand verkocht.
Kortom, ik ben op het gebied van Big Data actief met het verspreiden van kennis en het stimuleren van bedrijvigheid.
Big data is als term een beetje misleidend. Het ‘Big’ slaat namelijk niet alleen op de hoeveelheid data, maar vooral op alle soorten data die we inmiddels hebben. Bijvoorbeeld uit informatiesystemen, machines, sensoren en social media. Om uit al die ‘Big’ Data waarde te halen, moet je combinaties kunnen maken en analyses uitvoeren.
Bij Stichting Floridata wordt dagelijks hard gewerkt aan het verzamelen, verwerken en interpreteren van data. Floridata is voor het verkrijgen van inzichten voor de sierteeltsector een uitstekend onafhankelijk kennis-platform en staat aan het begin van een enorme ontwikkeling die rondom Big Data gaat plaatsvinden. De inzichten in product-, markt-, consument- en debiteurenontwikkelingen in de sierteeltsector zijn de bron voor de sturing van de business van de deelnemers.
Als voorzitter werk ik graag mee om de sierteelt sector sterker te maken door haar leden van steeds betere en gerichtere informatie te voorzien.