EXPORTWAARDE BLOEMEN EN PLANTEN PASSEERT € 4 MILJARD

AALSMEER, 16 juli 2021 – De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit het eerste halfjaar van 2021 af met een record exportwaarde van 4,1 miljard euro. Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. De exportwaarde van snijbloemen steeg met 30% en planten met 24% ten opzichte van vorig jaar.

“We zien gelukkig dat consumenten in Europa veel bloemen en planten kopen, ondanks dat handelaren genoodzaakt zijn hoge kosten door te rekenen in de verkoopprijs”, concludeert Matthijs Mesken, directeur van de VGB. “Handelaren hebben te maken met hoge inkoopprijzen en hoge kosten voor transport”. Ook de Brexit zorgt voor extra administratieve kosten. “Vanaf januari volgend jaar zullen de Brexit-kosten alleen maar verder gaan toenemen en dat baart ons zorgen. Reden is dat het Verenigd Koninkrijk een volledige inspectie op bloemen uit Nederland gaat invoeren”, aldus Matthijs Mesken.

FloraFlits video halfjaarcijfers 2021

Bekijk de FloraFlits voor meer informatie over de eerste halfjaarcijfers van 2021 en de impact van de coronacrisis op de exportwaarde van de belangrijkste exportlanden. Zowel Matthijs Mesken als Wesley van den Berg (manager Floridata) zijn aan het woord om een toelichting te geven.