Bloemen- en plantenexport krimpt 4%

Zoetermeer, 16 oktober 2023 – De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit de eerste drie kwartalen van 2023 af met een exportwaarde van 5,3 miljard euro: een min van 4%. Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. De export van snijbloemen deed het minder goed met een krimp 5% naar 3,2 miljard euro, dan planten met een krimp van 3% naar 2,1 miljard euro.

De kosten voor transport, energie en personeel nemen enorm toe en de vraag naar bloemen en planten blijft achter. De export naar het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk laten een forse krimp zien ten opzichte van de krimp naar Duitsland. Alleen België kende een kleine plus in de top 10. “Boven op de oorlogssituatie in Oekraïne zien we nu ook de vreselijke beelden uit Israël. Hoe raar het ook klinkt, dat raakt ook onze sierteeltsector”, meldt Matthijs Mesken, directeur van de VGB. Er zijn namelijk meer dan 200 kwekers in Israël actief waar Nederlandse handelaren bloemen en planten inkopen. Dat is goed voor € 15 miljoen per jaar. Ook de export van onze bloemen en planten naar Israël valt stil. “We kunnen alleen maar hopen dat de strijdende partijen in Israël met elkaar afspraken maken teneinde de relatieve rust in Israël weer terug te laten keren”, aldus Mesken. De exportkrimp zal dit jaar naar verwachting uitkomen op 4%.

Bekijk de FloraFlits voor meer informatie over de 3e kwartaalcijfers van 2023 en de laatste ontwikkelingen voor de grootste exportlanden. Zowel Matthijs Mesken als Wesley van den Berg (manager Floridata) geven een toelichting. 

FloraFlits cijfers 3e kwartaal 2023