Bloemen- en plantenexport krimpt 4%

Zoetermeer, 14 juli 2023 – De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit het eerste halfjaar van 2023 af met een exportwaarde van 4 miljard euro; een krimp van 4%. Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. De export van bloemen kromp met 4% naar 2,4 miljard euro en voor planten kromp de export met 2% naar 1,6 miljard euro.

“De laatste twee maanden tonen kleine lichtpuntjes in de cijfers ”, stelt Matthijs Mesken, directeur van de VGB. Met name onze belangrijkste exportlanden Verengd Koninkrijk en Frankrijk laten een krimp zien. Handelaren maken zich zorgen over de nog hogere kosten voor personeel, inspecties en transport. “We hopen dat handelaren in staat zijn om hun marges te behouden of te vergroten. Een schappelijke prijs voor onze mooie bloemen en planten is nodig om de kosten te kunnen maken”, concludeert Mesken.

Bekijk de FloraFlits voor meer informatie over de eerste halfjaarcijfers van 2023 en de laatste ontwikkelingen voor de grootste exportlanden. Zowel Matthijs Mesken als Wesley van den Berg (manager Floridata) geven een toelichting.

FloraFlits halfjaar cijfers 2023