DIKKE PLUS VOOR DE BLOEMEN- EN PLANTENEXPORT

AALSMEER, 15 oktober 2021 – De Nederlandse bloemen- en plantenexport boekt de eerste negen maanden van dit jaar een record exportwaarde van 5,7 miljard euro. Dit maakt de VGB bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. De exportwaarde van bloemen steeg met 26% en die van planten met 18%.

“Ondanks het doorrekenen van hoge inkoopprijzen door schaarste op de markt, zijn handelaren positief gestemd”, meldt Matthijs Mesken, directeur van de VGB. “Handelaren hebben te maken met hoge kosten voor transport en extra keuringen door Brexit”. De toenemende gasprijs voor de teelt van bloemen en planten kan de inkoopprijzen voor handelaren nog verder omhoogstuwen. “Dit baart ons zorgen. Is de consument bereid deze hogere prijs voor onze mooie producten te blijven betalen?”, vraagt Matthijs Mesken zich af. “Vooralsnog lijken consumenten deze voor lief te nemen en verwachten we einde van dit jaar de € 7 miljard aan te tikken”, vermoedt Wesley van den Berg, manager van Floridata.

FloraFlits video Q3 2021

Bekijk de FloraFlits voor meer informatie over de belangrijkste exportontwikkelingen over de eerste negen maanden van 2021. Zowel Matthijs Mesken als Wesley van den Berg zijn aan het woord om een toelichting te geven.