GROEI EXPORTWAARDE BLOEMEN EN PLANTEN STAGNEERT

Zoetermeer, 15 juli 2022 – De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit het eerste halfjaar van 2022 af met een record exportwaarde van 4,1 miljard euro; een plus van 1%. Dit maakt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. De export van snijbloemen deed het beter met een plus van 3% naar 2,5 miljard euro, dan planten met een krimp van eveneens 3% naar 1,6 miljard euro.

“De laatste paar maanden stagneert de exportgroei van bloemen en planten”, concludeert Matthijs Mesken, directeur van de VGB. Met name de landen Frankrijk en België laten een krimp zien. Handelaren hebben te maken met personeelstekorten en hoge kosten voor transport. “De consumentenbestedingen nemen af door de hoge inflatie. De oplopende energieprijzen hangen als een donkere wolk boven de sector”, vervolgt Mesken. “De komende tijd brengt veel onzekerheid met zich mee en dat baart ons zorgen”.

Bekijk de FloraFlits voor meer informatie over de eerste halfjaarcijfers van 2022 en de laatste ontwikkelingen voor de grootste exportlanden. Zowel Matthijs Mesken als Wesley van den Berg (manager Floridata) geven een toelichting.